top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRobbert Jan Proos

74. The End

Het is zaterdagavond en op het terrein boven de kelders van Krampus hebben zich achterlijk veel mensen verzameld. Ze hebben spandoeken gemaakt met schitterende teksten als "Ich Habe Es gewonnen" voor Gerhard en "Brei Er Een Mooi Eind Aan!" voor Emma. Uit veel te grote boxen schalt "Ik Kom Altijd Boven", de hit van Janto. Een iets te zonnebankbruine presentator drinkt achter de schermen nog snel even zijn vierde wodka Red Bull van die avond alvorens hij onder luid gejuich een centraal gelegen podium betreed. Hij roept de drie finalisten er bij en neemt de gebeurtenissen in de kelders nog eens uitgebreid met ze door. En onthuld dan... De Krampus!


HET RAADSEL

Met de woorden 'Uitgevers' en 'Schrijfmachine' kon je gaan denken aan een schrijver. Eentje geboren in '1942' en 'America' uiteraard. 'John Lithgow' werd genomineerd voor een Oscar voor een film waarin de hoofdpersoon aan 'worstelen' deed. Iets wat de schrijver zelf ook jaren gedaan heeft. Een ander boek van deze auteur was 'A Prayer For Owen Meany' en zo kon je dus uitkomen op: John Irving. En het boek wat verfilmd werd was zijn succesvolste roman 'The World According To Garp' en met de gele letters uit het raadsel maakte je dan de naam 'Gerhard!'


Gerhard was de Krampus! Het publiek juicht en Gerhard verteld in perfect Nederlands dat hij nooit wist welke raadsels er zouden komen zodat hij normaal mee kon doen. En dat hij alle andere raadsels vanuit een kamertje mee keek om later te kunnen bepalen wie er weg moest. Hij heet eigenlijk Gerard van der Lek en geeft economie op een school. In zijn vrije tijd speelt hij toneel en vanwege zijn Duitse moeder hebben de productie en hij het personage Gerhard verzonnen.


HINTS NAAR DE KRAMPUS In het aller eerste raadsel waren de getallen op de bovenste helft van de kaart ongeveer hetzelfde als op de onderste helft. Er waren alleen een paar plaatsen waar die getallen afweken. Boven Oostenrijk bijvoorbeeld, daar stond ineenss het getal 51, de leeftijd van Gerhard. Op de zo verschrikkelijke menu kaart van het wereldkeuken raadsel stond dat het menu 43 euro moest kosten. En welk getal moet er voor een telefoonnummer als je Oostenrijk belt? Er stond ook een Oostenrijks gerecht op de kaart en de oplossing was een Oostenrijker. Niet de enige man die beweerd de schrijfmachine te hebben bedacht, maar wel de enige Oostenrijker.

Bij de tussenstanden zei de stem steevast dat er een Krampus 'in hun midden' was. En Gerhard stond bij elke tussenstand 'in het midden'.


De presentator verteld dat Gerhard in het begin niet populair genoeg was dus was het bijna ongeloofwaardig dat hij er steeds in bleef. Daarom ging hij na een paar weken steeds meer Duits praten. Lees het maar eens terug, in het begin gebruikt hij maar een paar Duitse woorden per zin en op den duur is het meer Duits dan Nederlands. Verder werd hij steeds pittiger en dat werkte... Gerhard kreeg op het einde meer stemmen dan ooit..


DE WINNAAR Er komt iemand van de productie in beeld die een enorme cheque aan de presentator geeft en daarna bijna van het podium flikkert omdat ze niet in beeld had gemogen en snel weg wil komen. Het publiek weet het al, want hij had de Krampus goed. Maar er wordt ook verteld dat hij de snelste tijd had en dus terecht gewonnen heeft. Onder luid gejuich en met vuurwerk en zo'n confetti kanon wat steevast alle rotzooi net precies de verkeerde kant op schiet stapt hij glunderend naar voren. Het is JANTO!


Lieve lezers, puzzelaars en mensen die dit nu pas lezen en totaal niet snappen wat de fuck dit moet voorstellen. het was twee en een halve maand onwijs leuk om puzzels te maken, een verhaal te verzinnen met jullie input en de tijd te verdrijven in afwachting van wat er ging komen. Morgen is het 1 juni en beginnen we met een eerste voorzichtige stap in de richting van het leven wat we willen hebben. We komen onze kelders weer uit en stappen de wereld weer in. Een wereld die ongetwijfeld ook vol raadsels en uitdagingen zit. Ik hoop dat die raadsels een stuk minder moeilijk zijn dan sommige breinbrekers waar ik jullie mee heb geteisterd.


VOORUITBLIK Een week na de laatste uitzending heeft geen enkele talkshow de winnaar van het immens populaire programma aan tafel kunnen krijgen. Zijn manager geeft aan dat Janto echt gaat komen en dat hij ook heel graag wil optreden, maar dat hij eerst even iets belangrijkers moest doen. Op zijn Instagram account verschijnt onderstaande foto van de oma van Janto die alles verklaard... En waar is Janto? Die neemt de foto natuurlijk...





46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page